Berita-artis.info

På grund af det smukke liv

Mens analysere den fælles accretion-disk model forklarer, hvordan planeter form i en vragrester disk omkring Solen, forskerne fandt, at en nyligt foreslået disk model bedre forklarer, hvorfor Jorden er en tør planet.

Med store skår af havene, floder, der slange i hundredvis af miles, og monstrum gletschere nær nord og syd poler, synes Jorden ikke at have en vandmangel. Og dog, mindre end én procent af vores planets masse er låst inde i vand, og selv det kan have været leveret af kometer og asteroider efter Jordens oprindelige dannelse.

Astronomer er blevet forundret over Jordens vandmangel. Standardmodellen forklarer, hvordan solsystemet dannet af en protoplanetarisk disk, en hvirvlende disk af gas og støv omkring vores Sol, milliarder af år siden tyder på, at vores planet bør være en vandverden. Jorden skulle have dannet af iskoldt materiale i en zone omkring Solen, hvor temperaturerne var kolde nok til is til at kondensere ud af disken. Derfor burde Jorden have dannet af materiale rig på vand. Så hvorfor er vores planet forholdsvis tør?

En ny analyse af den fælles accretion-disk model forklarer, hvordan planeter form i en vragrester disk omkring vores Sun afdækket en mulig årsag til Jordens komparative tørhed. Ledet af Rebecca Martin og Mario Livio af Space Telescope Science Institute i Baltimore, Maryland, undersøgelsen viste, at vores planet dannet af stenede vragrester i en tør, varmere region, inde i den såkaldte “sne linje.” Sneen linje i vores solsystem i øjeblikket ligger i midten af asteroidebæltet, et reservoir af murbrokker mellem Mars og Jupiter; Ud over dette punkt er Solens lys for svagt til at smelte det iskolde snavs, der er tilovers fra den protoplanetariske disk. Tidligere accretion-disk modeller antydede, at sneen linje var meget tættere på Solen 4,5 milliarder år siden, da Jorden dannet.

“I modsætning til standard accretion-disk model, sneen linje i vores analyse aldrig migrerer inde i Jordens bane,” Livio sagde. “I stedet forbliver det længere væk fra Solen end jordens bane, hvilket forklarer, hvorfor vores Jord er en tør planet. Faktisk forudsiger vores model, at de andre inderste planeter, Merkur, Venus og Mars, også er relativt tørre. “

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *