Berita-artis.info

På grund af det smukke liv

Nyligt offentliggjorte forskning viser, at vækstraten for Jordens kontinentale skorpe er faldet betydeligt i løbet af de sidste tre milliarder år, forlader forskere til at tro, at en tidlig form for plade tektonik begyndte omkring tre milliarder år siden.

Vækstraten for Jordens kontinentale skorpe var høj i løbet af de første 1,5 milliarder år af planetens historie faldt derefter markant for de næste tre milliarder år til i dag, ifølge Dr. Craig Storey, fra University of Portsmouth, og kolleger, hvis forskning er offentliggjort i tidsskriftet Science.

Forskerne siger, at Jorden regulerer nettomængden af nye skorpe produceret ved at ødelægge og genanvendelse eksisterende skorpe. Dette blev opnået som tektoniske plader flyttet og kolliderede mod hinanden og en plade blev tvunget under den anden og dybt ind i Jorden. Denne proces er kendt som subduktion, som også genererer nye skorpe i form af store mængder af magma over subduktionszonen og resulterer i kæder af vulkaner som i dag Andesbjergene. Denne proces ødelægger også eksisterende skorpe ved at erodere og transportere ældre skorpe tilbage ned til inden for Jordens kappe.

Dr. Storey fra School of Earth and Environmental Sciences arbejdede sammen med akademikere fra University of Bristol og St Andrew’s University om at producere samarbejdspapiret.

Deres forskning viser det kraftige fald i væksten af den kontinentale skorpe viser en dramatisk ændring i den måde, det blev genereret og bevaret.

Forskernes konklusioner er, at Jorden for op til tre milliarder år siden dannede ny skorpe på en anden måde end i dag, med større nettomængder af ny skorpe skabt.

Forskerne modelleret crustal produktion satser ved hjælp af et mineral kaldet zircon i sedimentære prøver fra hele verden for at give dem et glimt af den historiske adfærd magma. Variationerne blev brugt til at beregne balancen mellem dannelsen af ny skorpe og omarbejdningen af gammel skorpe med tiden i hele Jordens historie.

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *