Berita-artis.info

På grund af det smukke liv

Det er blevet påvist eksperimentelt, at en diamant tur fra dybt under Jordens overflade skal være meget hurtig, da lab tests har vist, at ædelstene ville brænde op i løbet af få dage, hvis ikke timer, hvis venstre i de barske forhold findes i den indre skorpe. Udbruddene af diamanter er drevet af massive mængder af kuldioxid fizzing op fra smeltet rock, der omgiver ædelstene.

kimberlite-alone-rockDet er svært at forklare, hvorfor diamanter, som er indlejret i tæt vulkansk sten kaldet kimberlite, opkaldt efter den sydafrikanske by, hvor de første diamantminer blev opdaget, bliver livlig nok til at stige så hurtigt gennem Jordens Skorpe. Forskere har længe mistanke om, at flygtige stoffer opløst i klippen, ligesom vand og kuldioxid, spiller en rolle i kimberlite eksplosioner. Men de har været forbløffet over, hvorfor disse stoffer begynder at skumme ud af kappen, da presset der typisk er højt nok til at holde gasserlåst i den smeltede sten.

Nye lab tests ledet af Kelly Russell, en vulkanolog ved University of British Columbia i Vancouver, Canada, og hans kolleger har vist, at i smeltet rock, der er rig på karbonater, kuldioxid er usædvanligt opløselige. I klipper, der er rige på silica, kuldioxid er kun mellem en fjerdedel og en tredjedel som opløselige, uanset det omgivende tryk. I tests, hvor forskere dryssede orthopyroxen, en silica-rige mineral, på smeltet, karbonat-rige rock, kuldioxid kraftigt boblede ud.

Forskere har en hypotese, at dette er præcis, hvad der foregår i den indre skorpe, som karbonat-rige smeltet rock kommer i kontakt med silica-rige mineraler eller andet sted i den øvre kappe, forårsager kuldioxid til at fizz ud, hvilket gør den tætte magma noget Livlig. Som magma stigninger opad fra den øverste kappe, det gør sin vej ind overliggende klipper, der indeholder endnu mere silica, får det til at accelerere endnu mere. Den skummende kimberlite kunne nå Jordens overflade fra en dybde på 75 miles (120 kilometer) i 3 til 8 timer.

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *